Objavljeno: 07. 03. 2021 - 7:17
ĐUMBIR U PRAHU

Đumbir je biljka azijskog podrijetla čiji se korijen učestalo koristi kao začin, za pripremu čaja i liječenje raznih tegoba. Koristio se kao lijek još u drevnoj Aziji, odakle je i potekao.Tradicionalno se koristio kao napitak protiv grlobolje jer ima zagrijavajuća svojstva. Ima ljutkasti okus, a mirisom podsjeća na citruse. Đumbir u prahu se može pripremiti sušenjem korijena đumbira i koristiti za mršavljenje, pripremu jela ili ljekovitog čaja. Ljekovitost đumbira se ogleda u njegovom korisnom sastavu. Posjeduje vlakna, antioksidanse kao i mono i polinezasićene masne kiseline, natrij, kalij, kalcij i magnezij, vitamine B i C, gingerol i zingiberen, beta karotene, kapsaicin, kurkumin. Đumbir ima ljutkastu aromu, a ostavlja osjećaj peckanja i topline nakon konzumacije. Još od davnina se koristi za poboljšanje probave i smanjenje nadutosti, a ljekovita svojstva se pripisuju njegovom sastavu. Naime, đumbir posjeduje veliku količinu neprobavljivih dijetalnih vlakana, što potiče rad crijeva. Osim toga, dokazano je da đumbir povećava osjećaj sitosti i ubrzava metabolizam. 

ĐUMBIR U PRAHU

Đumbir u prahu se koristi za:

  • mršavljenje
  • borbu protiv glavobolja i migrena
  • poboljšanje imuniteta
  • poboljšavanje probave i rada crijeva
  • pomoć pri odčepljivanju dišnih puteva kod prehlada

Đumbir je biljka koja ima gomoljasti korijen, a upravo taj gomolj se koristi u svakodnevnoj upotrebi. Postoji više načina kako jesti đumbir, a možete ga:

  • koristiti kao začin
  • jesti svježeg
  • piti u obliku soka
  • samljeti i koristit đumbir u prahu

Đumbir u prahu se može upotrebljavati na razne načine, kao što su začinjavanje hrane, priprema ljekovitog čaja od đumbira, upotreba protiv bolova u trbuhu, nadutosti i flatulencije, upotreba protiv glavobolja i migrena, upotreba protiv začepljenog nosa i sinusa, za smanjenje žgaravice, poboljšavanje probavnih problema kao što su proljev ili zatvor.

ĐUMBIR U PRAHU

Karakteristike kvalitetnog đumbira
Đumbir ima karakterističan okus koji pomalo nalikuje papru. Kod jedenja se osjeti ljutina koju ublažava slatka nota koja asocira na limun. Žvakanjem korijena đumbira osjeća se žarenje u ustima i nosu koje potječe od njegovih hlapljivih i nehlapljivih komponenti. Mnoge hlapljive komponente daju jedinstvenu aromu i okus ovog korijena. Nehlapljive su komponente, poput gingerola, šogaola, paradola i zingerona, biološki aktivne te stvaraju karakterističan vrući osjet u ustima. U svježem đumbiru najzastupljenije aktivne komponente su gingeroli, dok je u suhom obliku to šogaol, dehidrirani metabolit gingerola. Kvalitetan đumbirov korijen je nježan i gladak, ali ujedno jedar i čvrst, bez mrlja. Ujednačene je boje koja ide od nijanse slonovače preko svijetlosmeđe do nježno žuto-zelene. Naborani đumbir nikako se ne preporučuje koristiti.

ĐUMBIR U PRAHU

Može se bez zadrške reći kako je danas diljem svijeta đumbir kao začinska biljka iznimno popularan. Stoji rame uz rame s paprom. Našem prosječnom građaninu ovo je teško povjerovati jer se u Hrvatskoj počeo koristiti tek odnedavno. Međutim, zahvaljujući svom okusu, aromi i aktivnim komponentama koje imaju pozitivan učinak na zdravlje nedvojbeno postaje sve omiljeniji i kod nas. Ovaj začin svakako zavređuje našu pozornost. Obogatimo svoj život daškom egzotike i otkrijmo zbog čega ovaj korijen mnogi nazivaju lijekom na tanjuru.

 

Kupite povezane proizvode:

  Novosti - Sve